Bekijk vacatures

Omscholen naar een baan in de logistiek?

Onderzoek uit 2017 heeft laten zien dat Nederland na Zweden, Finland en Denemarken op de vierde plek staat wat betreft volwassenenonderwijs. Inmiddels is dat percentage flink gestegen en weten we dat bijna de helft van de Nederlandse werknemers zich as we speak bezighoudt met opleiding of omscholing. Dat is niet gek als we bedenken dat veel mensen in bijvoorbeeld de horeca-, toerisme- of entertainmentindustrie door de coronacrisis thuis zitten of helemaal geen baan meer hebben. Omscholing lijkt dan een heel logische keuze: juist in roerige tijden van woelige baren willen we onszelf maar al te graag nuttig maken, misschien wel door onbenutte talenten op de voorgrond te laten treden of een nieuwe roeping te ontdekken. Alles om de zorg, het onderwijs én de logistiek een helpende hand toe te steken… want dat de logistiek niet zomaar omver te werpen is, wisten we natuurlijk al, maar juist in tijden van crisis wordt ook maar al te goed duidelijk hoe belangrijk het is dat transport, bevoorrading, bouw en werkzaamheden in veilige banen worden geleid.

Waarom laten omscholen naar een baan in de logistiek?

Je laten omscholen naar een logistiek beroep is dan ook niet alleen nu een goeie zet, maar ook sowieso. Wat voor werk je ook doet, je hebt altijd wel op de een of andere manier met logistiek te maken – dus de overstap naar deze branche is nooit écht een brug te ver. Bovendien is het een vakgebied waarin alles samen komt. Je bent nooit alleen maar met magazijnvoorraad aan het sjouwen of alleen maar met transportplanningen of vrachtbrieven bezig: elke logistiek medewerker moet van aanpakken weten, wat creativiteit en vernuft in huis hebben én niet bang zijn voor een beetje kennis en theorie. We zeggen het zo vaak: bij veel beroepen speel je een spel van eigen inzicht en ‘’maar wat doen’’, maar in de logistiek kan dat niet. Maakt niet uit of je bij DHL of Shell werkt: in alle gevallen zijn regels en protocollen belangrijk. Of je nou uit het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs of de bouw komt, grote kans dat je wel iets in huis hebt waar de logistiek iets mee kan. Tenslotte leiden alle wegen naar Rome, en voor al die wegen is logistiek nodig.

Het mooie van de logistiek is juist dat er voor iedereen een plek is en dat vrijwel elk talent benut kan worden. Ben je leraar-af en word je logistiek medewerker? Dan heb je misschien wel hele goede ideeën over hoe de benodigde kennis van voorschriften en productkenmerken op andere medewerkers kan worden overgebracht. Heb je een achtergrond in de marketing of communicatie? Juist dat is iets wat er in de logistiek vaak bij inschiet, terwijl een mooie website, actieve social media-kanalen en een boeiende nieuwsbrief een bedrijf bij uitstek een boost kunnen geven. Heb je leiderschapskwaliteiten, ICT-skills, innovatieve ideeën, organisatietalent of efficiënte reflexen? Ook dan ben je bij de logistiek aan het juiste adres.

Wil je meer weten over opleidingen, cursussen en kansen op een baan in de sector transport en logistiek?

De tijd waarin we momenteel leven, laat het als geen ander zien: als logistiek de branche is die het leven van alledag draaiende houdt, dan kan de logistiek compleet op zijn kop staan als er in ons dagelijks leven iets verandert. De coronacrisis dwingt mensen in de logistiek om hun manier van werken aan te passen naar nieuwe veiligheidsmaatstaven, maar zorgt ook dat er een heel nieuw beroep op hen wordt gedaan. Tegelijkertijd is het ‘’gewoon’’ op peil houden van kennis ook nog net zo belangrijk: een klant verkeerd adviseren over transportdocumenten, het vervoeren van brandbare stoffen of het bevrachten van een containerschip kan rampzalige gevolgen hebben en het niet kunnen beantwoorden van een vraag is vanuit zakelijk oogpunt niet iets wat je wilt.

 

 

Kan ik je helpen?

Wij vertellen je graag alles over onze diensten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Nieuwsgierig geworden? Laten we kennismaken!